Autonome maaimachine: demonstratie op een zonnepark

Autonomous Mowing Machine Solar Park | Demonstratin Solar Park Germany | Vector Machines

Recent hebben we op een aantal zonneparken binnen Europa demonstraties mogen geven van onze autonome maaimachine. We kregen daar (gelukkig) veel positieve feedback. Hoofdzakelijk over de maaiprestaties, de stille werking van de autonome maaimachine en de snelheid waarmee de machine (een deel van) het zonnepark kan onderhouden. Aangezien men ook verrast was door onze snelle manier van schakelen en de relatief korte voorbereidingsperiode, achten wij het zinvol én voor geïnteresseerden heel nieuwsgierig om kort uit te leggen hoe zo’n (voorbereiding van een) demonstratie nu exact loopt.

Het komt natuurlijk voor dat we op een zonnepark aankomen, zonder vooraf (veel of gedetailleerde) informatie te hebben ontvangen. Op die zonneparken zal de autonome maaimachine eerst handmatig (radiografisch) bestuurd worden. We worden dan gewezen op een deel van het park waar we een route kunnen uitzetten. We zetten dan middels een tablet de route in de software, zodat de autonome maaimachine door middel van GPS RTK door de rijen zonnepanelen het gras kan maaien. Deel twee van de demonstraties zal vervolgens het grasmaaien onder de zonnepanelen zijn. Omdat er onder de zonnepanelen geen ontvangst is, zal de maaimachine navigeren op lidar. Dit vergt natuurlijk nogal wat aandacht en om die reden is het dan ook goed voor ons om vooraf een beeld te hebben van de situaties op zonneparken. Denk daarbij aan de opstellingen van de zonnepanelen: wat is het laagste punt, wat is de omtrek van de palen, zijn er ook schoren tussen de palen en waar hangen de omvormers.

Om het navigeren op een zonnepark naadloos te kunnen demonstreren, ontvangen wij dan ook graag vooraf voldoende informatie. Op die manier zijn we namelijk op afstand al in staat om de demonstratie voor te bereiden en in sommige gevallen zelfs al routes te optimaliseren. Dit kan omdat we dan de obstakels in beeld hebben en in de software de routes simuleren om ze daardoor efficiënter te maken.

DXF tekeningen

Om vooraf een goed beeld te krijgen van het zonnepark, vragen we aan de beheerders om DXF tekeningen aan te leveren. Het gebruik van DXF-tekeningen (Drawing Exchange Format) om de routing in een zonnepark te optimaliseren, omvat vervolgens voor ons verschillende stappen.

DXF-tekeningen importeren

We importeren de DXF-tekeningen in compatibele CAD-software. Hierdoor zijn we verzekerd van nauwkeurige en actuele weergaven van de lay-out van het zonnepark. Op die manier krijgen we een goed beeld van de exacte omvang, afstanden en eventuele uitdagingen.

Analyseer terrein en obstakels:

We gebruiken de DXF-tekeningen om het terrein te analyseren en potentiële obstakels of uitdagingen in het zonneparkgebied te identificeren, zoals heuvels, struiken of zelfs bomen, gebouwen of andere constructies.

Route simuleren:

Wanneer dit in kaart is, kunnen er routes gemaakt worden. Het aantal routes is afhankelijk van de grootte van het park, de wensen van de beheerders en ook van het aantal oplaadstations. We gebruiken dus de op DXF gebaseerde lay-out om de verdeling over het zonnepark te simuleren, om een optimale routing te bepalen.

Door bij deze stappen effectief gebruik te maken van DXF-tekeningen zal de routing op een zonnepark vooraf al mogelijk zijn. Vervolgens zal deze routing, wanneer de autonome maaimachine eenmaal begint de rijden op het zonnepark, nog fysiek gecontroleerd worden. Doordat we vooraf de routes maken en deze simuleren, zal dit een extra positieve bijdrage leveren aan de efficiëntie en kosteneffectiviteit.

Demonstratie autonoom grasmaaien

Tijdens de demonstratie reserveren we normaliter 2 uur om voorbereidingen te treffen. We testen of de vooraf ontvangen informatie klopt met de aangemaakte routing in de software, controleren of de palen op de doorgegeven afstanden staan, of de hoogte van het gras overeenkomt en zetten dan het programma uit.

Mochten en onverhoopt toch onjuistheden zijn, dan kan de Vector WD2.0 radiografisch bestuurd worden, zodat we alsnog een route kunnen uitzetten. Een demonstratie op GPS RTK gaat dan ook altijd lukken. Het navigeren op lidar vraagt meer zekerheden en handvaten, om die reden arriveren we dan ook altijd eerder op het zonnepark om deze onzekerheden uit te kunnen sluiten of te omzeilen (indien mogelijk).

Demonstratie zonnepark autonoom grasmaaien | Vector Machines

Autonome maaimachine kopen voor zonnepark

Op het moment dat klanten een autonome maaimachine Vector WD2.0 bij ons aanschaffen, hebben we intensief contact over de lay out van het zonnepark. We bepalen samen de ideale routing (meerdere routes mogelijk), positie van de dockingstation (oplaadstation van de autonome maaimachine) en vragen natuurlijk om informatie. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat daarvoor idealiter DXF-tekeningen worden aangereikt. Het komt soms voor dat eigenaren en/of beheerders niet (meer) beschikken over DXF bestanden en we om die reden naar alternatieven moeten kijken. Wij kunnen daarvoor ook handmatig het zonnepark tot in detail in kaart brengen. Daarvoor gebruiken we een speciale stok, waarmee de GPS coordinaton worden opgeslagen en overgedragen aan de software. Een andere en snellere optie is het inzetten van speciale drones. Deze vliegen zowel over als onder de zonnepanelen door, zodat er exacte coordinaten komen van het totale terrein (oppervlakte zonnepark), alsook alle palen waarop de zonnepanelen bevestigd zijn, de hekken en eventuele obstakels rondom de zonnepanelen en alle kabels, schoren en omvormers die mogelijk onder de zonnepanelen hangen/ zitten bevestigd. Kortom, we zorgen altijd vooraf dat we tot in detail weten waarop de autonome maaimachine de komende seizoenen het gras beheert om een zekere kwaliteit te waarbor

 

Wil je samen onderzoeken wat de Vector WD2.0 voor jullie zonnepark kan betekenen? We komen graag langs met onze autonome maaimachine om een demonstratie op je zonnepark te geven.