Onderhoud in de Winter voor Autonome Maairobots op Sportvelden

Winter Onderhoud Maairobot Sportveld Maairobot Echo Voetbalveld | Vector Machines

Autonome maairobots hebben de manier waarop sportvelden worden onderhouden, getransformeerd. Deze innovatieve machines bieden efficiëntie, precisie en besparen tijd op het traditionele maaien. Echter, om ervoor te zorgen dat autonome maairobots optimaal blijven presteren, is periodiek onderhoud van cruciaal belang. Omdat er tijdens de wintermaanden niet langer gras gemaaid wordt, verzorgen wij in deze periode altijd het onderhoud aan onze maairobots. Dit uiteraard om de prestaties en levensduur van deze maairobots voor de sportvelden te waarborgen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het winteronderhoud voor autonome maairobots op sportvelden, met een focus op het schoonmaken van de robot, het vervangen van de mesjes, het updaten van de software, en het controleren van de elektronica en kabels.

Schoonmaken van de maairobot

Het schoonmaken van de autonome maairobot is een essentiële stap in het winteronderhoud. Tijdens de herfst en winter kunnen bladeren, modder en andere vuildeeltjes zich ophopen op de robot, wat de werking ervan kan belemmeren. Een grondige reiniging is nodig om ervoor te zorgen dat de sensoren, camera’s en andere componenten goed blijven functioneren. Hiervoor gebruiken wij een zachte borstel om vuil te verwijderen en perslucht om moeilijk bereikbare plaatsen schoon te blazen. Daarnaast hebben we een officiële wasmachine voor de maairobots.

Vervangen van de mesjes

Het vervangen van de maaimessen is een standaardonderdeel van het onderhoudsproces voor autonome maairobots. Tijdens het maaiseizoen kunnen de messen slijten door het regelmatige gebruik en contact met harde objecten zoals stenen of takken. In de winterperiode inspecteren wij dan ook alle messen en indien nodig vervangen we deze. Scherpe messen zorgen niet alleen voor een beter maairesultaat, maar verminderen ook de belasting van de motoren, waardoor de levensduur van de robot wordt verlengd.

Updaten van de software (OTA)

Software-updates zijn cruciaal voor het handhaven van de prestaties en functionaliteit van autonome maairobots op de voetbalvelden. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om verbeteringen aan te brengen in navigatiealgoritmen, veiligheidsprotocollen en andere aspecten van de robotica. Dit doen wij voor onze klanten en bij onze machines het hele jaar door, dit noemen we een over-the-air-update (OTA-update), maar de winter is een ideaal moment om de nieuwste softwareversies te installeren.

Controleren van de elektronica en kabels

De elektronica en bekabeling van autonome maairobots spelen een cruciale rol in de werking ervan. Tijdens de wintermaanden kunnen vocht en kou invloed hebben op de elektronische componenten. Wij controleren dan ook alle aansluitingen, kabels en bedrading op beschadigingen en corrosie. Uiteraard kijken we ook kritisch naar de afdichtingen en rubberen componenten (slijtage en beschadigingen), aangezien deze de waterdichtheid van de robot kunnen beïnvloeden. Indien nodig kunnen beschadigde kabels worden gerepareerd of vervangen om optimale prestaties te waarborgen.

Winteropslag maairobot

Nadat wij de maairobots van onderhoud hebben voorzien en hebben schoongemaakt, slaan wij deze op in onze speciale stellingen. Op deze manier hoeven de beheerders van de sportvelden de maairobots niet zelf nog op te bergen en weten wij zeker dat de winterse omstandigheden geen invloed zullen hebben op de prestaties van het komend maaiseizoen.