De ontwikkeling van een nieuwe en autonome elektrische werktuigdrager met cirkelmaaidek

Ontwikkeling Autonome Maaimachine | Vector Machines

In dit artikel nemen we je mee in onze spannende reis van de ontwikkeling van een baanbrekend product (zeggen we heel objectief): een nieuwe en autonome elektrische maairobot voor grote oppervlaktes. We onderzoeken de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, de innovatieve oplossingen die zijn geïmplementeerd en de opmerkelijke resultaten die zijn behaald.

Waarom autonome werktuigdrager ontwikkelen

Het verhaal begint in 2019-2020 waar de oprichters van Vector Machines elkaar tegenkwamen in hun zoektocht naar een oplossing voor duurzame (elektrisch aangedreven) en efficiënte (autonoom) maaimachines. Eerder schreven we al een artikel over het waarom: waarom vector autonome maaimachine ontwikkeld. Voor de leesbaarheid van dit artikel, gaan we echter verder met het proces: de ontwikkeling van een nieuwe en autonome maairobot.

Identificatie van de behoefte

De eerste fase omvatte het uitvoeren van uitgebreid marktonderzoek en het identificeren van de groeiende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen voor grasonderhoud. In eerste instantie waren wij in de veronderstelling dat een autonome machine met name interessant zou zijn op solarparken, dus voor het grasmaaien onder de zonnepanelen. Met een toenemende bezorgdheid over het milieu was er duidelijk behoefte aan een duurzaam en autonoom alternatief voor traditionele brandstof grasmaaiers. Dit inzicht voedde onze vastberadenheid om een elektrisch aangedreven maaier voor grote oppervlaktes te ontwikkelen die onafhankelijk kon werken.

Ontwerp en ontwikkeling

Het ontwikkelingsproces begon met een brainstormsessie, waarna we vervolgens specialisten uitnodigden om mee te sparren. Zo kwamen er sessies met ingenieurs, ontwerpers, software developers en doorgewinterde groenbeheerders. Hun gecombineerde expertise en creativiteit leidden tot het concept van een autonome elektrische werktuigdrager die door complexe terreinen kon navigeren, obstakels zou moeten kunnen detecteren en uitzonderlijke maaiprestaties zou moeten kunnen leveren.

Prototyping en testen

Nadat het gewenste product (het concept) in kaart was gebracht, gingen we verder met prototyping en diverse tests. Er zijn iteratieve ontwerpverbeteringen aangebracht om de duurzaamheid, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid van de uiteindelijke werktuigdrager (Vector WD2.0) te waarborgen. Er zijn uitgebreide veldtesten uitgevoerd om het autonome navigatiesysteem te verfijnen, zodat er nauwkeurig en veilig gemaaid kan worden in diverse omgevingen. Denk hierbij aan zonneparken, oppervlaktes met hoogteverschillen (maaien op hellingen) en in kassen (fruitteelt).

Integratie van autonome technologie

Een van de belangrijkste uitdagingen was het integreren van geavanceerde autonome technologie in combinatie met accu’s. Zo werd er veel energie en tijd gestoken aan de ontwikkeling van een geavanceerd sensorsysteem dat veranderingen in het terrein kon detecteren en zich daarop kon aanpassen (de Lidar), de maaihoogte kon aanpassen en naadloos om obstakels heen kon navigeren. Dankzij deze technologie is de Vector in staat om onafhankelijk te werken, waardoor er geen constante menselijke tussenkomst nodig is.

Milieuvoordelen en efficiëntie

Door met accu’s te werken, dus elektrisch vermogen te gebruiken, levert de autonome werktuigdrager aanzienlijke milieuvoordelen op. Het elimineert schadelijke emissies en verminderd geluidsoverlast in vergelijking met traditionele tegenhangers op brandstof. Bovendien zorgen de precieze maaipatronen en het geoptimaliseerde energieverbruik voor een efficiënte gazonverzorging, wat resulteert in minder onderhoudstijd en -kosten.

Gebruikerservaring en veiligheid autonome maairobot

Gebruikerservaring en veiligheid stonden voorop in het ontwikkelingsproces. De autonome maairobot is uitgerust met gebruiksvriendelijke bedieningselementen en intuïtieve programmeerinterfaces. Dit is mogelijk omdat we vanaf het begin op continu basis overleg hadden met de software ontwikkelaars. Op een tablet is het eenvoudig (intuïtief) bedienen van de autonome werktuigdrager vanaf het begin een absolute must. Daarnaast zijn veiligheidsfuncties zoals obstakeldetectie, noodstopmechanismen (verwerkt in de bumper) en intelligente navigatiealgoritmen geïmplementeerd om een veilige en zorgeloze maai ervaring voor gebruikers te garanderen.

Marktadoptie en impact

De introductie van de nieuwe autonome grasmaaier heeft grote impact op de markt. Groenbeheerders en eigenaren van boomkwekerijen, fruitteelt én zonneparken (of de facility managers) omarmen onze innovatie en erkennen bovendien de milieuvoordelen, efficiëntiewinsten en arbeidsbesparende voordelen. Het succes van de Vector zal zeker bijdragen aan en een positieve verschuiving naar duurzame groenverzorging.

Toekomstige ontwikkelingen en uitbreiding

Voortbouwend op het succes van de autonome werktuigdrager, blijft ons team verdere verbeteringen en uitbreidingen onderzoeken. Voortdurende inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling richten zich op het verbeteren van de levensduur van de accu, het verfijnen van de maaiprestaties en het uitbreiden van de productlijn om tegemoet te komen aan verschillende soorten en maten gazons. We houden ons ook absoluut bezig met de toekomst van de professionele autonome maaimachines.