Waarom Vector autonome maaimachine ontwikkeld

Waarom Autonome Maaimachine Ontwikkeld | Blog Autonome Maairobot | Vector Machines

De Vector WD2.0 autonome werktuigdrager met maaidek is in de laatste ontwikkelingsfase. Na vele tests worden binnenkort de eerste modellen uitgeleverd. Maar zoals met alles, is de start met vallen en opstaan gegaan. Hoe is de Vector WD2.0 überhaupt tot stand gekomen en met welke gedachte?

2,5 jaar terug begon het verhaal van de ontwikkeling van onze autonome maaimachine. Nadat Sander Steegstra zijn bedrijf had verkocht en al 10 jaar een Husqvarna begrenzingsdraad robotmaaier kris kras door zijn tuin had rijden rees bij hem de vraag of dat ook anders kon.

Sander ging op zoek en kwam in Duitsland een hobby project tegen met een DHZ kit met GPS RTK. Door middel van het real time kinematica systeem kun je op 2cm nauwkeurig met je maairobot zonder draad rechte banen kunt maaien.

Autonoom gras maaien onder zonnepanelen

Sander kwam vervolgens Jan-Dirk v/d Tol tegen die al jaren RC bestuurde werktuigdragers verkoopt o.a. voor onderhoud zonnepark. Klanten van Jan-Dirk vragen al jaren of zijn werktuigdrager onder zonnepanelen ook autonoom gras maaien kan. Dit bleek echter nog niet mogelijk. Zodoende kregen ze het idee om een zelfrijdende grasmaaier voor grote terreinen te ontwikkelen.

Het idee van de slimme grasmaaier was geboren. Jan-Dirk had direct een idee hoe de hardware van de werktuigdrager er uit moest zien. Het grootste struikelblok bleken de wielmotoren. Omdat een zero turn werkingsprincipe de voorkeur heeft moesten de wielmotoren o.a. sterk genoeg zijn om ook op een helling genoeg kracht te kunnen leveren.

Eerste test autonoom grasmaaien

Er werd ontwikkeld en het 1e type motor was sterk genoeg maar al snel bleek de overbrenging via een tandriem niet sterk genoeg te zijn. Na veel zoek en testwerk hebben we de juiste oplossing gevonden. Vooraf zeiden we hoe moeilijk kan het zijn, 2 motoren, een accu en een GPS die de motoren aanstuurt. Dit bleek echter zwaar onderschat. Uiteindelijk lukte het na 1,5 jaar om de maairobot zonder draad op GPS rechte banen te laten maaien. Echter onze klanten willen gras maaien onder zonnepanelen. Recent schreven we al over de meerwaarde van een autonome maaimachine voor zonneparken.

Waarom Autonome Maaimachine Ontwikkeld | Blog Autonome Maairobot | Schets ontwikkeling Maairobot | Vector Machines

Slimme maairobot groot terrein ontwikkeld

Hiervoor hebben we een uiterst nauwkeurige lidar geselecteerd die samenwerkt met het GPS RTK systeem om zo ook onder zonnepanelen volledig autonoom te kunnen grasmaaien. De volgende stap is de grasmaaier met app zo slim te maken dat hij objecten en dieren herkent zodat hij zelf andere routes kan berekenen.

Het onderhoud zonnepark wordt met onze oplossing zodoende stukken makkelijker en voordeliger. De prijs autonome grasmaaier is zeker niet goedkoop maar omdat hij dag en nacht kan werken ligt de kostprijs per ha vaak 50% lager dan wanneer het onderhoud zonnepark op traditionele wijze wordt uitgevoerd.

Nu we een aantal slimme maai robots hebben verkocht komen we ook in aanraking met andere toepassingen voor onze autonome werktuigdrager. Zo zijn we samen met ODV een zwenkschoffel aan het ontwikkelen om zodoende 2 bewerkingen met onze robot te kunnen doen. In eerste instantie zul je het werktuig moeten vervangen maar in een later stadium willen we het maaidek en de zwenkschoffel combineren zodat je 2 bewerkingen in 1 werkgang kunt doen.

We merken nu dat er echt duidelijk behoefte is aan ons product omdat personeel schaars is, de kosten sterk gereduceerd kunnen worden en elektrisch autonoom gras maaien een stuk milieu vriendelijker is dan met diesel tractoren.