Partner in beeld: Tyker

Partner in Beeld Tyker | Samenwerkingen Vector Machines | Autonoom Grasmachine Maairobot GPS en Lidar

We introduceren een nieuwe rubriek, waarbij we onze samenwerkingen en partners in de schijnwerpers zullen zetten. Als Vector Machines begrijpen we hoe belangrijk het is om waardevolle relaties op te bouwen en samen te werken met andere professionals in ons vakgebied.

In deze rubriek zullen we interviews en artikelen delen, waarbij we de expertise en ervaringen van onze partners delen en onze klanten en volgers inzicht geven in de nieuwste ontwikkelingen binnen ons bedrijf.

Tyker

Tyker is een Nederlands bedrijf gevestigd in Wageningen dat zich richt op het ontwikkelen van innovatieve robotsystemen en software voor de wegenbouw. Het bedrijf is in 2008 opgericht als een spin-off van Wageningen Universiteit.

Robot Plotter

De Robot Plotter van Tyker is een innovatieve oplossing voor het efficiƫnt en veilig uitzetten van stuurlijnen bij het markeren en asfalteren van wegen. Deze compacte, autonome, zelfrijdende robot zet snel en met hoge nauwkeurigheid stuurlijnen uit op asfalt. De plottermachine spuit snel en precies stuurlijnen op de weg, om aan te geven waar de banen asfalt of de wegmarkering moet worden aangebracht.

Met behulp van een digitale tekening met stuurlijnen en RTK-GNSS of Total Station voor de besturing, is de Robot Plotter eenvoudig te bedienen en uiterst nauwkeurig. Dit resulteert in een aanzienlijke arbeids- en kostenbesparing. Stuurlijnen aanbrengen met de Robot Plotter kost 12 tot 16 keer minder tijd dan traditioneel uitzetten met een 3 of 4-mans ploeg.

Daarnaast zorgt de Robot Plotter ook voor meer veiligheid. De gebruiker van de robot kan zelf buiten het werkvak lopen, op veilige afstand van alle mogelijke gevaren, zoals werk- of ander verkeer. Andere voordelen van de Robot Plotter zijn onder meer de compactheid en de eenvoudige inzetbaarheid. De robot past in de kofferbak van een doorsnee auto en kan eenvoudig via de Tyker Civil webapplicatie, of via USB-stick, worden voorzien van tekeningen met de uit te zetten lijnen.

Met behulp van Tyker Civil kunnen tekeningen vooraf eenvoudig worden beoordeeld om fouten te voorkomen en kan real-time worden meegekeken waar de Robot Plotter zich bevindt en hoe de geplande werkzaamheden vorderen. Kortom, de Robot Plotter van Tyker is een veelzijdige en innovatieve oplossing voor het efficiƫnt en veilig uitzetten van stuurlijnen bij het markeren en asfalteren van wegen.

Samenwerking Tyker en Vector Machines

Tyker werkt al enige tijd samen met Vector Machines om de Vector WD2.0 autonoom te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sensor fusion waarbij de informatie van verschillende sensoren (GNSS, LIDAR, IMU) wordt gecombineerd voor optimale navigatie onder de zonnepanelen en daarbuiten.

Autonoom grasmaaien onder zonnepanelen

Voor het rijden onder de panelen is speciaal algoritme ontwikkeld wat de palen detecteert en de Vector machine aanstuurt. In onderstaande afbeelding is een gedeelte van de gemeten LIDAR data in een zonnepark zichtbaar. Op Punt 0,0 is met een rode stip de vectormachine weergegeven en links en rechts hiervan zijn rijen met palen zichtbaar.

LiDAR laser meting palen zonnepark autonoom maaien met palenmaaier | Vector Machines

Naast machinebesturing houdt Tyker zich ook bezig met de ontwikkeling van de gebruikersinterface. Middels een dashboard kan de status van de Vector worden bekeken vanaf iedere locatie op laptop of telefoon. Ook kan de Vector gestart worden en kan een planning voor het maaiwerk gemaakt worden.