Meerdere docking stations op een zonnepark zetten bij autonoom grasmaaien?

Docking Station Autonome Maairobot | Meerdere Docking Stations Zonnepark Grasmaaien Autonoom Maairobot Zonnepanelen | Vector Machines

Autonoom grasmaaien krijgt steeds meer aandacht én interesse, deze vorm van grasmaaien zonder de noodzaak van menselijke tussenkomst. Een docking station is een van de essentiële componenten van autonome maaimachines. Voor grote oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld zonneparken, kan het verstandig zijn om meerdere docking stations te installeren. In dit artikel zullen we de functie van een docking station voor autonome maaimachines en de mogelijke meerwaarde van het plaatsen van meerdere docking stations uitleggen.

Wat is een docking station voor een autonome maaimachine?

Een docking station is een basisstation voor autonome maaimachines waar ze terugkeren voor het opladen van hun accu’s/ batterijen. Het station dient als een thuisbasis voor de maaimachine, die er automatisch naartoe gaat zodra het laadniveau van de batterij laag is.

Een docking station heeft vaak ook een aantal sensoren om de maaimachine te helpen bij het vinden van het station. Het station fungeert als een opslagplaats voor de maaimachine wanneer deze niet in gebruik is.

Hoe werkt een docking station?

Een docking station voor een autonome maaimachine werkt als volgt:

  1. De autonome werktuigdrager rijdt terug naar het docking station zodra het laadniveau van de batterij laag is.
  2. Het docking station gebruikt sensoren om de machine te detecteren en de oplaadpoort wordt automatisch aangesloten op de oplaadpoort van de maaimachine.
  3. De maaimachine wordt opgeladen terwijl deze in het docking station is geplaatst.
  4. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, keert de maaimachine automatisch terug naar het gazon om het maaien te hervatten op de plek waar hij is gestopt toen de batterij leeg was.

Voordelen van een docking station

Een docking station voor een autonome maaimachine biedt verschillende voordelen, waaronder:

  • Efficiëntie: De maaimachine kan autonoom terugkeren naar het docking station om op te laden en hoeft niet handmatig te worden opgeladen.
  • Gemak: De gebruiker hoeft de accu’s niet uit de machine te halen en deze aan het stroomnet te koppelen om op te laden.
  • Veiligheid: Een docking station kan een veiligere opslagplaats bieden voor de maaimachine wanneer deze niet in gebruik is.

Kenmerken van een docking station

Een docking station voor een zelfrijdende maaimachine heeft meestal de volgende kenmerken:

  • Oplaadpoort: De oplaadpoort is waar de maaimachine automatisch op wordt aangesloten wanneer deze in het docking station is geplaatst.
  • Sensoren: De (GPS)sensoren helpen de maaimachine om het docking station te vinden en zorgen ervoor dat de maaimachine niet tegen het docking station botst.
  • Omvormer: De omvormer zorgt ervoor dat de 230v voeding wordt omgezet in de juiste spanning voor de Lithium accu

Een docking station is een essentieel onderdeel van autonome maaimachines en biedt verschillende voordelen, zoals efficiëntie, gemak, duurzaamheid en veiligheid. Het docking station is de thuisbasis van de maaimachine.

Meerdere docking stations op een zonnepark zetten bij autonoom grasmaaien?

Als bedrijf zijn wij voortdurend bezig met het ontwikkelen van innovatieve oplossingen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en een duurzamere toekomst te creëren. Een van de projecten waar we momenteel aan werken, is de implementatie van meerdere docking stations op een zonnepark bij autonoom grasmaaien.

Bij het onderhoud van zonneparken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gras op de juiste hoogte blijft om de efficiëntie van de zonnepanelen te behouden. Dit is waar autonoom grasmaaien op zonneparken in het spel komt. Door gebruik te maken van autonome grasmaaiers kunnen we het onderhoud van zonneparken op een milieuvriendelijke en kostenefficiënte manier uitvoeren.

Echter, om het onderhoudsproces nog verder te stroomlijnen en te optimaliseren, zijn meerdere docking stations van essentieel belang. Deze stations zorgen ervoor dat de grasmaaier automatisch kan worden opgeladen. Door meerdere docking stations op het zonnepark te plaatsen, kan de efficiëntie van het onderhoudsproces worden verhoogd en kunnen mogelijke downtime-kosten worden verminderd. Afstanden op een zonnepark zijn vaak groot. Wanneer er altijd een laadstation dichtbij is hoeft de robot niet bij 25% capaciteit al terug te keren maar kan dit bij 10% waardoor het bereik wordt vergroot.

Docking Station Autonome Maairobot | Zonnepanelen Zonnepark Meerdere Docking Stations Zonnepark Zonnepanelen Grasmaaien Autonoom Maairobot Zonnepanelen | Vector Machines

Een ander voordeel van het gebruik van meerdere docking stations is dat het gemakkelijker is om de grasmaaier te lokaliseren en te volgen. Dit kan handig zijn bij het plannen van het onderhoud van het zonnepark en het minimaliseren van de impact op de dagelijkse operaties. Vaak lopen er op een zonnepark ook schapen op een bepaald deel van het park. Deze schapen eten echter alleen het mooiste gras en geen onkruid. Door meerdere docking stations kun je dan ook een zonnepark opsplitsen.

Als bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid, zien wij de implementatie van meerdere docking stations op een zonnepark bij autonoom grasmaaien als een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst. Door te investeren in innovatieve oplossingen zoals deze, kunnen we onze impact op het milieu verminderen en bijdragen aan een schonere en duurzamere wereld.

Praktijkvoorbeeld zelfrijdende maaimachine

Als je een park hebt van 100ha betekent dit 1 miljoen m2. Dit kan betekenen dat een zonnepark 500mtr bij 2000mtr is. Is de robot leeg op de ene kant en staat het laadstation op de andere kant dan moet hij 2km heen en 2km terug rijden. Bij 4km/uur werksnelheid betekent dit 60 minuten loze werktijd wat neerkomt op 20% batterijcapaciteit wat niet nuttig wordt gebruikt. Om die reden adviseren wij, afhankelijk van de lay-out van het terrein, is sommige gevallen een of meerdere docking stations.