Grasmaaien op steile hellingen en taluds

Grasmaaien op steile hellingen en taluds | Spider Slope Mower | Vector Machines

Nederland is qua hoogteverschillen nou niet direct heel spannend. Sterker nog, Vector Machines is gevestigd in Friesland en dat is allesbehalve glooiend te noemen. Toch hebben wij hier dijken, zoals je in de rest van Nederland natuurlijk ook de vele uitdagende terreinen hebt. Zo hebben we forse heuvels in het zuiden, kennen we de terpen in het noorden en taluds komen door het hele land voor.

Deze hellingen zijn zowel lastig als gevaarlijk, wanneer je ze wil grasmaaien. Taluds grasmaaien vergt dus ook speciale aandacht én apparatuur. Tijd dus om je daarover meer te vertellen.

Veiligheid eerst: inzicht in de risico’s

Het onderhouden van een goed onderhouden gazon is een trots voor zowel huiseigenaren als groenbeheerders, maar als het gaat om het maaien van gazons op steile hellingen en taluds, kan de taak unieke uitdagingen met zich meebrengen. Deze gebieden vereisen vaak speciale zorg en uitrusting vanwege veiligheidsrisico’s en potentiële schade aan het landschap

Het maaien van gazons op steile hellingen en taluds brengt ernstige veiligheidsrisico’s met zich mee die zorgvuldig moeten worden overwogen. De voornaamste zorg is de kans op uitglijden, vallen en ongelukken, die kunnen resulteren in verwondingen variërend van kleine snijwonden en kneuzingen tot ernstiger letsel.

  1. Risico op uitglijden en vallen: Steile hellingen kunnen glad zijn, vooral als het gras vochtig is. Maaiers en bestuurders kunnen hun evenwicht verliezen, wat tot ongelukken kan leiden.
  2. Stabiliteit van de uitrusting: Traditionele maaiuitrusting is mogelijk niet stabiel op hellingen, waardoor de maaier kan omvallen, waardoor de bestuurder mogelijk gewond raakt en de machine beschadigd raakt.

Apparatuur steile hellingen grasmaaien

Om steile hellingen en taluds effectief en veilig te maaien, moeten specifieke apparatuur en materialen worden gebruikt om de risico’s te beperken en optimale resultaten te bereiken.

Op afstand bestuurbare maaiers: Deze maaiers zijn ontworpen voor steile hellingen en kunnen vanaf een veilige afstand worden bediend, waardoor de risico’s voor de bestuurder tot een minimum worden beperkt. We lichten graag twee van de beste op afstand bestuurbare steile hellingen grasmaaiers uit.

Timan RC751 hellingmaaier

De Timan RC-751 hellingsmaaier is een ware Europese krachtpatser, vooral bij het maaien op hellingen tot 50 graden en op uitdagende, moeilijk bereikbare plaatsen. Met een werkbreedte van 750 mm kan deze op afstand bestuurbare grasmaaier op de meeste locaties efficiënt werken en tegelijkertijd een uitzonderlijke stabiliteit behouden, zelfs onder ongunstige omstandigheden.

Een van de opvallende kenmerken van de Timan RC-751 is het lage profiel, waardoor zelfaandrijving en soepele navigatie op circuits mogelijk zijn. Dankzij de op afstand bediende functionaliteit en de integratie met een krachtige klepelmaaier wordt zelfs hoge vegetatie snel verzorgt. De machine kan de veeleisende taken moeiteloos aan.

Radiografische maaimachine voor steile hellingen | Vector Machines

Het innovatieve maaimechanisme aan de voorkant zorgt ervoor dat het gras vóór de rupsbanden wordt gemaaid, waardoor de RC-751 kort langs muren en randen kan maaien zonder het gras onder de rupsbanden plat te maken. Met een gewicht van 345 kg is de RC-751 gemakkelijk te vervoeren met een aanhangwagen of pick-up.

Opvallend is dat de rupsbanden onafhankelijk functioneren en te allen tijde een robuust vierpuntsgrondcontactsysteem bieden. Dit ontwerp vergemakkelijkt een betere controle over de machine, waardoor een stabiele beweging wordt gegarandeerd en tegelijkertijd een stevige grip op de ondergrond behouden blijft, zelfs als deze oneffen is.

Met waardevolle steun van het Fonds voor een betere werkomgeving en arbeidsbehoud heeft Timan A/S een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de werkomgeving met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurbare technologie met hellingmaaiers.

Moeilijk terrein zoals talud maaien: de veelzijdige SPIDER ILD02-maaier

Een ander model welke niet mag ontbreken, wanneer we het hebben over het maaien van een uitdagend terrein, is de Spider.

Extreme hellingen maaien, door ontoegankelijke gebieden navigeren of uitgestrekte grasvelden? De Spider ILD02 is ontworpen om alles te overwinnen. Het gepatenteerde aandrijfsysteem en de unieke mulchtechnologie zorgen consistent voor een onberispelijk maairesultaat, waardoor dit de beste keuze is voor professionals die veeleisende terreinen aanpakken.

Wat de SPIDER ILD02 talud maaier onderscheidt, is zijn vermogen om tot 15 bosmaaiers of een maaiarm machine te vervangen, terwijl de bedrijfskosten aanzienlijk lager blijven.

Het kenmerkende maaimechanisme is gecentreerd rond hoogwaardig mulchen, waardoor het niet meer nodig is om gras op te vangen. Het gemaaide gras wordt gelijkmatig bij de graswortels verspreid en fungeert als een waardevolle voedingsbron voor toekomstige groei. Uitgerust met een maaimechanisme met vier messen gemaakt van speciale legeringen, zorgt deze maaier voor nauwkeurig mulchen en blijft hij robuust, zelfs bij een accidentele botsing met vaste obstakels.

Voor die nauwgezette maaisessies biedt SPIDER ILD02 gebogen messen, een zegen voor frequent park- en tuinonderhoud. Of het nu gaat om kort terrein, parkgras of ruw, gevaarlijk terrein met steile hellingen, deze veelzijdige machine is moeiteloos geschikt voor iedereen. Het is een alles-in-één oplossing, die de noodzaak van gespecialiseerde mechanisatie overbodig maakt.

Steile hellingen en taluds grasmaaien | Spider Slope Mower | Vector Machines

Zelfs in de winter bewijst de SPIDER ILD02 zijn waarde met zijn sneeuwploeg, die gemakkelijk een sneeuwlaag tot 30 cm ruimt. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit, omdat de afstandsbediening de machinist op veilige afstand van lawaai en trillingen houdt. Als aanvulling op de veiligheidsmaatregelen is er de hydraulische lier die de machine op extreme hellingen stabiliseert, waardoor een veilige werking onder de zwaarste omstandigheden wordt gegarandeerd.

Het hydrostatische aandrijfsysteem zorgt voor een soepele snelheidsregeling, waardoor het beheer van de verbrandingsmotor wordt geoptimaliseerd. De gevoelige snelheidsregeling en besturing zorgen voor nauwkeurige controle, wat resulteert in uitstekende operationele efficiëntie en hoge veiligheidsnormen.

Kortom, de Timan RC751 en de SPIDER ILD02 zijn betrouwbare partners bij het onderhouden van uitdagende landschappen. Of het nu gaat om het grasmaaien van steile hellingen, van dijken of het maaien van een talud. De veelzijdigheid, efficiëntie en veiligheidskenmerken maken het een ideale keuze voor professionals in het veld.