Off-grid maairobots | Zonnepanelen met accu’s

Off-grid Maairobot | Zonnepanelen met Accu's | Zelfvoorzienend Zonnepanelen Set | Vector Machines

We kennen nu nog allemaal het tijdperk van de brandstof maaiers maar dat veranderd erg snel. Er zijn wel uitstoot normen voor brandstof maaiers maar niet in vergelijking tot de automobiel markt. Een groenvoorziener heeft het normaliter goed met de natuur voor en wil daarom eigenlijk geen brandstofmaaier meer gebruiken. Een gemiddelde golfbaan met brandstof gedreven maaiers gebruikt duizenden liter brandstof per jaar en liggen vaak midden in natuurgebieden. Niet gek dus, dat greenkeepers steeds meer interesse tonen in het autonoom grasmaaien van golfbanen.

80% van onze omzet zijn inmiddels accu gedreven machines zonder uitstoot en dit zal binnen 1 of 2 jaren 100% worden. Omdat onze maairobots steeds groter worden kunnen ze ook grotere oppervlaktes bewerken en komen ze steeds vaker op plekken waar geen stroomvoorziening is. Denk bijvoorbeeld aan autonome maairobots op sportvelden of autonome maairobots op zonneparken. Onlangs hebben we daarvoor een pakket ontwikkeld waarmee we midden in het veld lichtgewicht flexibele zonnepanelen op een aluminium frame monteren met daarbij accupakketten. Op deze manier kunnen we volledig off-grid maairobots aansturen om oppervlaktes van vele hectares autonoom te maaien. Naast het praktische feit dat je geen stroomkabel meer hoeft te trekken is het natuurlijk veel duurzamer om lokaal bij de robot de stroom op te wekken en direct te gaan gebruiken.

Zelfvoorzienend met zonnepanelen

In een wereld waarin duurzaamheid en zelfvoorzienendheid steeds belangrijker worden, is de term “off-grid” steeds vaker te horen. Maar wat betekent off-grid eigenlijk?

Wat is off-grid?

Off-grid verwijst naar een systeem of levensstijl waarbij men niet afhankelijk is van het openbare elektriciteitsnet. In plaats daarvan wordt de energiebehoefte lokaal opgewekt en opgeslagen. Off-grid systemen kunnen variëren van kleine schaal, zoals individuele huishoudens, tot grotere toepassingen zoals afgelegen gemeenschappen of zelfs hele eilanden.

Zonnepanelen

Zonnepanelen spelen een essentiële rol in off-grid systemen. Ze zijn ontworpen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die licht opvangen en omzetten in gelijkstroom (DC). Deze DC-stroom wordt vervolgens via een omvormer omgezet in wisselstroom (AC), die compatibel is met de meeste elektrische apparaten.

Het voordeel van zonnepanelen is dat ze een hernieuwbare energiebron gebruiken die vrijwel onbeperkt is. Zonlicht is overvloedig aanwezig en kan worden omgezet in elektriciteit zonder schadelijke uitstoot of milieuverontreiniging. Door zonnepanelen te gebruiken, kunnen huishoudens en gemeenschappen hun ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Het belang van accu’s bij zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen direct elektriciteit kunnen leveren wanneer de zon schijnt, is er behoefte aan een betrouwbare energieopslagoplossing om energie te gebruiken wanneer de zon niet beschikbaar is, zoals ’s nachts of op bewolkte dagen. Dit is waar accu’s in het spel komen.

Accu’s, ook wel batterijen genoemd, slaan de overtollige energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd op. Ze fungeren als een opslagfaciliteit, zodat de energie kan worden gebruikt wanneer dat nodig is. Accu’s zijn cruciaal om een constant vermogen te leveren, ongeacht de schommelingen in zonne-energieproductie.

Met de juiste combinatie van zonnepanelen en accu’s kunnen off-grid systemen continu elektriciteit leveren, zelfs als de zon niet schijnt. Dit biedt een gevoel van energiezekerheid en onafhankelijkheid van externe energieleveranciers.

Voordelen van off-grid met zonnepanelen en accu’s

  1. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Het gebruik van zonnepanelen en accu’s voor off-grid energieopwekking is een zeer duurzame keuze. Zonne-energie is een hernieuwbare energiebron die onuitputtelijk is en geen schadelijke emissies produceert tijdens het opwekkingsproces. Door te kiezen voor off-grid met zonnepanelen en accu’s verminder je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan het verminderen van de koolstofemissies die bijdragen aan klimaatverandering.

  1. Energierendement en besparingen

Off-grid leven met zonnepanelen en accu’s stelt je in staat om je energieverbruik efficiënter te beheren. Zonnepanelen wekken elektriciteit op wanneer de zon schijnt, en de overtollige energie wordt opgeslagen in de accu’s voor gebruik op momenten dat er geen zonlicht beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat je een constante energievoorziening hebt, zelfs ’s nachts of op bewolkte dagen, zonder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Het vermijden van nettarieven en elektriciteitsrekeningen kan ook aanzienlijke besparingen opleveren op de lange termijn.

  1. Energieduurzaamheid en betrouwbaarheid

Off-grid leven met zonnepanelen en accu’s biedt energieduurzaamheid en betrouwbaarheid. In gebieden waar de elektriciteitsinfrastructuur onbetrouwbaar is, kan off-grid energievoorziening de continuïteit van essentiële elektriciteit garanderen. Bij stroomuitval blijven off-grid systemen werken, waardoor je toegang hebt tot elektriciteit voor verlichting, verwarming, koeling en andere basisbehoeften. Dit is vooral belangrijk voor afgelegen gebieden, vakantiehuizen of buitengebieden waar de toegang tot het elektriciteitsnet beperkt kan zijn.

  1. Flexibiliteit en zelfvoorzienendheid

Off-grid leven met zonnepanelen en accu’s geeft je de vrijheid en flexibiliteit om je eigen energie te genereren en te beheren. Je bent niet langer afhankelijk van externe energieleveranciers en bent zelfvoorzienend.

Off-grid professionele maairobots

Voor een maairobot die 7 hectare 3x per week kan maaien is een pakket nodig met 4 zonnepanelen van 430wp vermogen. Deze lichtgewicht (7kg) flexibele zonnepanelen hebben geen glaspaneel waardoor ze door bijvoorbeeld een golfbal nier direct defect raken. Bij de 4 panelen monteren wij 2 lifepo4 accu’s van 24 volt en 105ah. Om het geheel te laten functioneren werken we met Victron apparatuur om de opgewekte stroom door de zonnepanelen in de accu’s te krijgen en via spannings stabilisatie genereren we de juiste spanning om de robots goed te laten functioneren.

In 2022 is het pakket ontwikkeld en uitvoerig getest. Onlangs hebben we in Noord Holland het een compleet zonnepanelen pakket met accu geleverd. Het pakket gaat hier een Belrobotics Bigmow voorzien van stroom.