Kostenvergelijking Elektrisch en Brandstof Maaien

Kostenvergelijking Elektrisch en Brandstof Maaien | Voordelig Autonoom Grasmaaien | Elektrische Maairobot Kosten | Vector Machines

In dit artikel gaan we ons licht werpen op een belangrijk onderwerp dat zowel ons milieu als onze portemonnee beïnvloedt: de kostenvergelijking tussen elektrische – en brandstof aangedreven grasmaaiers.

Als Vector Machines streven wij ernaar een toonaangevende leverancier van duurzame oplossingen voor gazononderhoud te zijn. Het is dan ook onze verantwoordelijkheid om milieuvriendelijke werkwijzen toe te passen die niet alleen onze omgeving verbeteren, maar ook tastbare voordelen bieden in termen van kostenbesparingen.

Elektrisch of hybride

Elektrisch aangedreven machines zijn in de Groensector niet meer weg te denken. Fabrikanten maken daarbij vaak de keus een bestaande brandstofmachine om te bouwen naar elektrisch, bijvoorbeeld door simpelweg de brandstofmotor te vervangen door een elektrische aandrijfunit, die vervolgens weer de al bestaande hydraulische aandrijving voorziet van energie. Volgens ons is dat dat niet de juiste weg. Ten eerste geeft een hydraulische pomp en aandrijfsysteem al snel een verlies van 20-30% aan vermogen. Daarnaast laat je veel onderhoudsgevoelige componenten in de machine zitten, waardoor het echte voordeel van lage onderhoudskosten deels teniet wordt gedaan.

Om deze reden hebben wij onze Vector Autonome Werktuigdrager vanaf de tekentafel elektrisch ontworpen, waarbij de gehele aandrijflijn van de machine en de aangebouwde werktuigen bestaat uit elektromotoren.

Vector WD2.0 autonome werktuigdrager met maaifunctie

We nemen de gelegenheid om even een kleine uitstap te maken naar de door ons ontwikkelde Vector. Deze is speciaal ontwikkeld voor groenbeheerders van complexe terreinen.

Omarm efficiëntie met autonome precisie:

Zeg vaarwel tegen handenarbeid en verwelkom een nieuw tijdperk van efficiëntie. Onze autonome werktuigdrager voert monotone en tijdrovende maaitaken met ongelooflijke precisie uit. Aangedreven door geavanceerde technologie en uitgerust met intelligente sensoren, navigeert hij moeiteloos over complexe terreinen, past zich aan wisselende omstandigheden aan en zorgt voor uniforme maaipatronen.

Verbeter de productiviteit en kosteneffectiviteit:

We begrijpen het belang van het maximaliseren van de productiviteit en het minimaliseren van de kosten. Met onze autonome werktuigdrager bereik je beide: door activiteiten te stroomlijnen en handmatige arbeid te verminderen. Het geoptimaliseerde energieverbruik en de nauwkeurige maaimogelijkheden van de drager minimaliseren afval en dragen bij aan aanzienlijke kostenbesparingen in de loop van de tijd.

Ontketen de kracht van maatwerk:

Geen twee groene ruimtes zijn hetzelfde, en dat is waar onze autonome werktuigdrager echt uitblinkt. Op maat gemaakt om te voldoen aan de unieke vereisten van bijvoorbeeld zonneparken en fruitteelt, biedt het aanpasbare functies en hulpstukken. Van instelbare maaihoogtes tot gespecialiseerde maaipatronen, de gebruiker heeft volledige controle over hoe de groene gebieden worden onderhouden.

Verhoog de veiligheid en betrouwbaarheid:

Veiligheid is onze topprioriteit. Onze autonome werktuigdrager is ontworpen met uitgebreide veiligheidsfuncties, waaronder obstakeldetectie, noodstopmechanismen en intelligente vermijding van aanrijdingen. Zo kun je erop vertrouwen dat het probleemloos en veilig zal werken in alle omgevingen, waardoor het risico op ongevallen wordt verminderd en het welzijn van mensen, dieren en omgeving wordt gegarandeerd.

Omarm duurzaamheid en milieubeheer:

Als groenbeheerders delen we een gemeenschappelijk doel: het behoud en de bescherming van ons milieu. Onze autonome werktuigdrager sluit perfect aan bij deze doelstelling. Het werkt op schone energie, produceert geen uitstoot en vermindert geluidsoverlast.

Terug naar elektrische aansturing, waar immers direct vanaf de tekentafel rekening mee werd gehouden. Naast een zeer efficiënt gebruik van energie heeft het gebruik van elektromotoren ook nog eens als voordeel dat er direct maximaal koppel beschikbaar is op alle componenten.

Elektrisch grasonderhoud voordeliger

Laten we in de cijfers duiken en de financiële voordelen van elektrische grasmaaiers verkennen in vergelijking met hun tegenhangers op brandstof:

  1. Initiële kosten:

Elektrische grasmaaiers hebben mogelijk iets hogere initiële kosten dan hun tegenhangers op brandstof. De initiële investering wordt echter snel gecompenseerd door besparingen op lange termijn.

  1. Bedrijfskosten:

Hier schitteren elektrische maaiers echt! Elektrische maaiers zijn aanzienlijk efficiënter en hebben minder energie nodig om te werken. Terwijl maaiers op brandstof doorlopende kosten voor benzine of diesel vragen, vertrouwen elektrische maaiers op elektriciteit, wat vaak goedkoper is per verbruikte eenheid energie. Dit vertaalt zich op termijn in substantiële besparingen.

In de huidige markt zien we dat de brandstofprijzen weer dalen. Hoewel ook de stroomprijzen weer een dalende lijn laten zien, horen we steeds vaker de vraag of het nog wel zo interessant is om met elektrische machines te werken.

Twee jaar geleden hebben we al eens een vergelijking gemaakt tussen een brandstof en elektrisch aangedreven maaier, die vergelijkbaar waren in capaciteit. De conclusie was toen dat bij een gebruik van 400 uur per jaar de besparing al snel € 1.650,- bedraagt.

Besparing elektrisch onderhoud met huidige energieprijzen

Het gemiddelde energieverbruik van onze Vector werktuigdrager met maaidek is ongeveer 2,0 kW per uur.  De kosten van een kWh bedragen op dit moment (april 2023) € 0,45 (consumentenprijs excl. BTW). Per uur zijn de kosten dan € 0,90.

Een vergelijkbare brandstofmachine heeft een benzineverbruik van 3,5 ltr/uur. De benzineprijs april 2023 exc. BTW is € 1,45 /ltr. Doorgerekend komt dit op € 5,08 /uur.

Daarmee is de besparing per uur dus € 4,18. Bij een gebruik van 400 uur per jaar levert dit dus nog steeds dezelfde besparing op.

Nu wordt onze autonome werktuigdrager met maaidek veel ingezet op zonneparken. Wanneer je daar ook nog eens een slimme routing toepast, bijvoorbeeld door meerdere docking stations op een zonnepark te zetten bij autonoom grasmaaien, zul je zien dat je nóg efficiënter grasonderhoud op elektrisch toepast.

  1. Onderhoud en reparaties:

Elektrische maaiers hebben minder bewegende delen in vergelijking met hun tegenhangers op brandstof, wat resulteert in minder onderhoud en minder mogelijke reparaties. Dit leidt op termijn tot extra kostenbesparingen.

  1. Langere levensduur elektronische componenten

Direct in het verlengde van het (minder) onderhoud geldt, dat de levensduur van elektronische componenten langer is dan de brandstof aangedreven onderdelen. Dit zorgt

  1. Milieu-impact:

Laten we de aanzienlijke milieuvoordelen van elektrische maaiers niet vergeten. Ze produceren geen uitstoot en dragen zo bij aan schonere lucht en een gezonder ecosysteem. Door te kiezen voor elektrisch, neem je actief deel aan de strijd tegen klimaatverandering. Eerder schreven we al over autonome werktuigdragers met een maaidek: een positieve bijdrage aan de wereld.

Bij Vector Machines lopen we voorop bij het ontwikkelen van innovatieve elektrische grasmaaiers die superieure prestaties combineren met duurzaamheid. Onze toewijding om hoogwaardige, duurzame en kosteneffectieve (autonome) elektrische maaiers te produceren, wordt geprezen door zowel onze klanten als experts uit de industrie.

Samen kunnen we het verschil maken. We kunnen niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan het bouwen van een groenere en duurzamere toekomst voor volgende generaties.